Maandag 13 december

Vakman in beeld:
Norbert Verhofstad

“Wat we nou toch gevonden hebben; authentieke luiken, verstopt achter de gevelbetimmering in de negge. Waarschijnlijk meer dan 100 jaar oud. Het zijn raamluiken, die wegschuiven in de wandbetimmering. Een soort schuifdeuren, maar dan voor ramen. Die zou ik dolgraag weer opnieuw gebruiken!” Vol passie vertelt Norbert Verhofstad, projectleider bij B2 Restauratie, over de vondst van de vakmannen in een pand aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Het betreft een orde 2 pand, waar je niet zomaar mag renoveren/restaureren, omdat er een beschermde status op rust. B2 Restauratie mag hier in opdracht van Woningstichting Rochdale 12 studio’s creĆ«ren.

Norbert: “De bestaande voorgevel heeft nog het metselwerk van voor het funderingsherstel. Dat gaan wij nu herstellen. We gaan de kozijnen vervangen, er komt een nieuwe trap, maar met de spijlen van het oude traphek. Zo komen de oude elementen toch weer terug, maar wordt het van binnen een pand van deze tijd, namelijk all-electric. Geen gas, maar een warmtepomp met vloerverwarming. En we maken de installatie klaar voor de komst van zonnepanelen.”

Norbert werkt nu ruim een jaar met veel plezier bij B2 Restauratie. Vroeger had hij al een oog voor monumenten en restauratie. Wandelend door zijn stad Alkmaar kon hij al genieten van oude panden in hun volle glorie. Maar hij zag het ook meteen als iets niet goed gerestaureerd was. Met veel ervaring in de bouw als ingenieur, projectleider, aannemer en hoofd bedrijfsbureau en zijn passie voor restauratie, past hij uitstekend binnen het team van B2 Restauratie. Norbert: “Waar ik vroeger in mijn vrije tijd van genoot, is het nu mijn werk geworden. Hoe mooi kan het zijn!”