Nieuwe Keizersgracht – Amsterdam

Met respect voor de historie en aandacht voor de toekomst

Opgeleverd
2023

Renovatie 3 Amsterdamse panden
met 28 studio’s

Vorige week gaf Lieven de Key 28 jongeren de kans om te starten en wonen in Amsterdam. En dat op een bijzondere plek in een historisch pand. Zij kregen namelijk de sleutel van hun duurzame, betaalbare studio in een rijksmonument aan de Nieuwe Keizersgracht. B2 Restauratie transformeerde, in opdracht van Lieven de Key, het rijksmonument van onzelfstandige naar zelfstandige studentenwoningen en maakte deze meteen klaar voor de toekomst.

 

Met respect voor de historie en aandacht voor de toekomst

De drie panden uit 1735 stammen uit de tijd van de Vierde Uitleg: een stadsuitbreiding vanwege het groeiende inwonersaantal. Na leegstand en verval door de Tweede Wereldoorlog, zijn de panden in de jaren 60 gerenoveerd en samengevoegd tot onzelfstandige studentenwoningen. Nadat eerder het funderings- en gevelherstel plaatsvond, startte in 2022 de transformatie met veel respect voor de historie en tegelijkertijd aandacht voor de toekomst. De woningen zijn verduurzaamd met behoud van de monumentale status. Zo vond het isoleren aan de binnenzijde plaats en stammen de huidige halsgevels en delen van de draagconstructie nog uit de 18e eeuw.

De Nieuwe Keizersgracht is nu een duurzaam, energiezuinig gebouw. De vloeren en daken zijn hoogwaardig geïsoleerd en in de woningen wordt gebruik gemaakt van isolerende voorzetwanden en achterzetramen om de monumentale uitstraling te behouden. Alle installaties zijn inpandig opgelost waarbij het oude achterhuis en de zolders als technische ruimtes zijn ingericht. Een warmtepomp zorgt voor het warm tapwater en elektrische radiatoren voor de verwarming in de woningen. Door het warmteterugwinningsventilatiesysteem wordt koude buitenlucht verwarmd met warme lucht die de woning uitgaat. Zo gaat bijna geen warmte verloren. De 39 zonnepanelen op het dak leveren stroom voor de gemeenschappelijke voorzieningen.

 

Een aantrekkelijke plek in de Amsterdamse binnenstad

De 28 unieke studio’s hebben elk een aparte indeling, ontworpen door architect Vincent Smulders. Alle studenten hebben een eigen keuken en badkamer, maar delen de wasruimte met elkaar. Ook kunnen zij elkaar ontmoeten in de vernieuwde gemeenschappelijke binnentuin. Zo biedt Lieven de Key jongeren een betaalbare woning op een aantrekkelijke plek in de Amsterdamse binnenstad.

 

Opdrachtgever: Lieven de Key | Architect: Vincent Smulders | Uitvoering: B2 Restauratie | Fotografie: Roos Aldershoff & Joke Schut