Maandag 22 november

Bouwdirectie aan het woord:
Koos Hoebe van Bouwadvies Ursem BV.

Bas Snoek van B2 Restauratie en Koos Hoebe van Bouwadvies Ursem BV. werken al jaren met veel plezier samen. Tijdens de restauratie van diverse projecten fungeert Koos als vertegenwoordiger van de opdrachtgevers. Hij voert directie en draagt namens de opdrachtgevers zorg voor de contractstukken, projectleiding, doet de aanbestedingen en het bouwtoezicht op de uitvoering van het project. Daarnaast verzorgt hij de onderhouds- en restauratiesubsidieaanvragen t.b.v. voor de diverse opdrachtgevers/monumenteneigenaren en doet hij funderingsonderzoek. Het doel is het geheel ontzorgen van de opdrachtgever in dit onderhouds- en restauratieproces. Als bouwdirectie heeft Koos veelvuldig contact met Bas en zijn team. 

Koos: “Ik ken Bas al bijna 10 jaar en het klikte meteen. We zitten op hetzelfde level; hoe we omgaan met het werk en met de planning. We blijven zakelijk tegen elkaar, zeggen waar het op staat. Maar als er een compliment uit te delen valt, ben ik er ook.”

Momenteel werken de vaklieden van B2 Restauratie onder toezicht van Bouwadvies Ursem BV. aan de kerken van Ursem, Avenhorn en De Rijp. Koos: “Deze projecten verlopen heel prettig. De vaklieden pakken het werk goed op, er wordt op een prettige manier samengewerkt en ook van de opdrachtgever krijg ik positieve opmerkingen. En dan hoor ik lang niet bij elke aannemer. Vaak is er meer instructie nodig en moet ik er bovenop zitten. Dat is bij de mannen van B2 Restauratie zeker niet het geval.”

Bij B2 Restauratie wordt er veel aandacht besteed aan opleidingen en cursussen en ook dat merkt Koos. “Het kennisniveau en met name de praktijkervaring van de uitvoerders en vaklieden zijn prima. Aan een half woord hebben zij genoeg. Ze volgen het bestek nauwgezet en dat is het belangrijkste.”

Bouwadvies Ursem BV. en B2 Restauratie zijn gespecialiseerd in restauratie. Vorig jaar is de Bonifatiuskerk van Spanbroek gerestaureerd, nu wordt er aan de drie bovengenoemde kerken gewerkt en deze winter starten de werkzaamheden aan twee kerken op Texel. Maar het zijn niet alleen kerken waar samen aan gewerkt wordt. Koos: “In de Beulingstraat In Amsterdam hebben we groot onderhoud uitgevoerd aan dit grachtenpand. We hebben nu drie fases gereed en starten in september met fase vier. Daarnaast hebben we bij de Academie voor Bouwkunst Amsterdam een klein gewelf gemetseld. Een klein, maar mooi project. En samen met uitvoerder Berend Zuidema (zie foto) zijn we voor de gemeente Amsterdam in de Jan van Galenstraat op zoek gegaan naar de oorzaak van diverse lekkages. Weliswaar geen monument, maar waar niemand kon het vinden en oplossen, konden wij dit wel.”

Niet alleen Bouwadvies Ursem BV. is positief over de samenwerking. Ook Bas Snoek is enthousiast. Bas: “Als Koos belt voor een project weet ik dat het een mooi werk wordt. Hij weet precies waar onze kracht ligt en waar hij ons voor kan vragen. En omdat we uit hetzelfde hout gesneden zijn, weten we altijd waar we aan toe zijn. Dat werkt heel fijn.”

Gaan alle opdrachten altijd rechtstreeks naar B2 Restauratie? Koos: “Nee zeker niet. Het is afhankelijk van de wens van de opdrachtgever of er voor een bouwteam gekozen kan worden. Sommige opdrachtgevers gaan akkoord met een gespecificeerde begroting van één aannemer, anderen willen graag dat hun project aanbesteed wordt. In beide gevallen kan B2 Restauratie daar een mooie bijdrage in leveren!”

Foto Koos Hoebe: ©Mediahuis
Foto Berend Zuidema: ©Koos Hoebe

Koos Hoebe - foto Mediahuis Berend Zuidema - foto gemaakt door Koos Hoebe